Wat hebben wij een bijzondere en inspirerende avond gehad afgelopen januari bij de informatie avond over de watermethode.

Ilona Thiemens-van Putten gaf uitleg over deze methode aan de hand van haar eigen ervaringen met het opbaren van een foetus in een bakje water. Zij was heel benieuwd hoe haar baby er uit zou zien nadat het overleden was in haar buik. En doordat de baby in de buik bij de moeder in water (vruchtwater) zwemt dacht ze waarom leg ik mijn kindje niet weer in water nu hij uit mijn buik is.

Zo gezegd zo gedaan, ze nam een plastic bakje en vulde het met water en legde daar haar kindje in. Nadat ze het een nachtje in de koeling had bewaart zag het kindje er heel anders uit als de dag ervoor. Het was helemaal mooi zacht roze gekleurd in plaats van de rood/paarsige kleur dat het na de geboorte had. Het leek ook helemaal gaaf te zijn, wat voller geworden zonder deukjes. Ze kon het zelfs gewoon vasthouden en er zo rustig afscheid van nemen.

Heel waardevol is het namelijk om kennis te maken met je kindje door middel van herinneringen te maken voordat je alweer afscheid moet nemen. Herinneringen maken kan door hand- en voetafdrukjes van gips, foto’s te laten maken, de wiegenkaart in te vullen, echo foto’s, het bevallingsverslag en de geboorteaangifte te bewaren. Stop ze eventueel in een mooi mandje of doosje en maak  jouw eigen troostmand.

Zij vertelde dat de watermethode toegepast kan worden bij elke foetus vanaf 9 weken. Het bakje kan het beste transparant zijn en dan kun je het kindje een kleine week opbaren. Ilona heeft er veel baat bij gehad en zo kon ze goed afscheid nemen van haar kindje. Zo kon ze het verlies een plekje geven en hielp het haar ook bij de verwerking. Voor meer informatie zie watermethode.nl.

Valé kan met trots zeggen dat wij u kunnen ondersteunen met de watermethode bij het het overlijden van uw kindje, of bij de geboorte van een sterrenkindje.